De ondersteuning voor de leerlingen op de Bockxmeerschool doen we met elkaar; de leerkrachten, de ouders en de leerling hebben elkaar hierbij hard nodig. Door elkaar transparant en tijdig te informeren kunnen we een heleboel bereiken!
Een intern begeleider coördineert de ondersteuning van leerlingen.
Om in te kunnen schatten of er ondersteuning nodig is op cognitief gebied, het leren, analyseert de intern begeleider 4 keer per jaar alle toetsgegevens van alle leerlingen van de school. Hierbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van de leerling: ontwikkelt deze leerling zich op zijn eigen niveau? Zo niet; wat belemmert deze leerling? Hoe ziet de leerkracht dit? Deze bevindingen worden besproken tijdens de groepsgesprekken. Hierin vertelt de leerkracht over zijn of haar aanpak in de groep en hoe de leerlingen daar bij gedijen.
Op sociaal emotioneel gebied kan er ook behoefte zijn aan ondersteuning. De intern begeleider is op de hoogte van trainingen en instellingen die de leerling kunnen helpen op dit gebied.
Verder kan er bij het werk van een intern begeleider gedacht worden aan contact met de logopediste voor een aanpak, inschakelen van hulp buiten de school, gesprekken met de leerkracht over het inzetten van de ondersteuning in de groep of contact met het voortgezet onderwijs, contact met de inspecteur van onderwijs en deelnemen in verschillende projectgroepen om de ondersteuning op basisscholen van zo'n hoog mogelijke kwaliteit te laten zijn.
De leerkracht is case manager. hij of zij signaleert of wordt door u geinformeerd. De leerkracht schakelt zonodig de intern begeleider in. Samen kijken we welke stappen gezet moeten worden en bespreken deze altijd met ouders en zo mogelijk met de leerling.
Vaak kan de leerling met wat aanpassingen van lesstof, materiaal of aanpak weer verder. In sommige situaties is het fijn om het ondersteuningsteam in te schakelen. Dit is een team van externe experts die samen met ouders, leerkracht, directeur en intern begeleider brainstormen over de te nemen stappen. Het doel van het ondersteuningsteam is in eerste instantie schoolgericht; de leerkracht krijgt zo veel mogelijk adviezen om aan de onderwijsbehoefte te voldoen. Daarbij kijken we goed naar wat haalbaar is voor alle partijen.